Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft in oktober haar Sociaaleconomische trends van 2014 gepubliceerd. Dit jaar is het onderwerp: Oordelen over jongere (<35) en oudere werknemers (55>). En hoe deze twee groepen over elkaar oordelen in het bijzonder.
Zijn de resultaten spectaculair? Bekeken vanuit ouderen. Nee. Zij weten al lang dat leeftijdsdiscriminatie bestaat. Bekeken vanuit jongeren. Wellicht zijn zij zich er niet van bewust dat er vaak sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Eigenbelang kan hier een belangrijke rol in spelen.
Vanuit de sollicitant bekeken is er wél een bijzondere conclusie te trekken. De kans dat recruiters aan leeftijdsdiscriminatie doen, lijkt namelijk groot!
Zo vinden jongeren zichzelf flexibeler dan ouderen en denken zij dat ouderen duurder zijn. Dat ouderen dit anders zien, lijkt vanzelfsprekend. Als je vervolgens kijkt naar de verwachting betreffende ziekte, valt het op dat lager opgeleiden inschatten dat jongeren iets vaker ziek zijn dan ouderen. Middelbaar opgeleiden zien dat bijna hetzelfde maar dan andersom. Hoger opgeleiden schatten echter in dat ouderen veel vaker ziek zijn.
Als je dit reflecteert naar de gemiddelde leeftijd (<35) en opleidingsniveau (HBO/WO) van de recruiter, ontstaat er een vervelende situatie voor ouderen. Zij worden door de gemiddelde recruiters dus gezien als niet flexibel, duur en vaak ziek!
Er zijn weinig mensen die zonder vooroordelen door het leven gaan. Die zonder vooringenomen beeld een cv openen. Heel weinig mensen. En recruiters? Dat zijn net mensen.